Sparen voor je uitvaart

De uitvaartkosten betalen

Zelf sparen voor je uitvaart is een haalbare en vaak kostenefficiënte manier om ervoor te zorgen dat de kosten van je uitvaart gedekt zijn zonder dat je nabestaanden met financiële zorgen achterblijven. Hier zijn enkele stappen en tips om dit op een gestructureerde manier aan te pakken:

1. Bepaal de Verwachte Kosten

 • Onderzoek de kosten: Krijg een goed beeld van de gemiddelde kosten van een uitvaart in jouw regio. Dit kan variëren afhankelijk van je wensen (bijvoorbeeld begrafenis versus crematie, de locatie, soort kist, bloemen, etc.). De gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland liggen tussen de € 7000 en € 10.000.
 • Maak een begroting: Stel een gedetailleerde begroting op van de kosten die je verwacht. Denk hierbij aan de plechtigheid, kist, rouwkaarten, catering, grafsteen, etc.

2. Open een Specifieke Spaarrekening

 • Specifieke rekening: Open een aparte spaarrekening speciaal voor je uitvaartkosten. Dit helpt je om het geld gescheiden te houden van je andere spaargeld en voorkomt dat je het geld voor andere doeleinden gebruikt.
 • Vergelijk rentevoeten: Zoek naar een spaarrekening met een gunstige rente. Sommige banken bieden speciale uitvaartdeposito’s aan die mogelijk hogere rentevoeten en belastingvoordelen hebben.

3. Stel een Spaarplan op

 • Bereken maandelijkse inleg: Bepaal hoeveel je maandelijks of jaarlijks moet sparen om je doel te bereiken binnen een redelijke termijn. Bijvoorbeeld, als je € 10.000 nodig hebt en je hebt 20 jaar om te sparen, moet je ongeveer € 42 per maand sparen (exclusief rente).
 • Automatische overschrijving: Stel een automatische overschrijving in naar je spaarrekening om ervoor te zorgen dat je regelmatig en consistent spaart.

4. Houd je Spaarplan Actueel

 • Periodieke evaluatie: Controleer regelmatig of je nog op schema ligt en pas je spaarbedrag aan als dat nodig is. Dit kan nodig zijn vanwege veranderingen in je persoonlijke situatie of vanwege inflatie en stijgende uitvaartkosten.
 • Aanvullingen: Voeg extra bedragen toe wanneer mogelijk, bijvoorbeeld vanuit vakantiegeld, bonussen of belastingteruggave.

5. Documenteer je Wensen

 • Leg je wensen vast: Zorg ervoor dat je je uitvaartwensen documenteert en bespreek dit met je nabestaanden. Dit helpt hen om je wensen te respecteren en te begrijpen hoe het gespaarde geld moet worden gebruikt.
 • Bewaar belangrijke documenten: Houd alle relevante informatie bij elkaar, zoals de gegevens van je spaarrekening en je uitvaartwensen, en zorg dat je nabestaanden weten waar ze deze kunnen vinden.

6. Overweeg Extra Bescherming

 • Inflatie: Houd rekening met inflatie. De kosten van een uitvaart kunnen stijgen, dus zorg ervoor dat je spaardoel voldoende is om toekomstige kosten te dekken.
 • Onverwachte gebeurtenissen: Overweeg een overlijdensrisicoverzekering als aanvulling op je spaargeld. Dit kan helpen om je nabestaanden financieel te ondersteunen in geval van je onverwachte overlijden voordat je genoeg hebt kunnen sparen.

7. Informeer Nabestaanden

 • Deel je plan: Zorg ervoor dat je nabestaanden op de hoogte zijn van je spaardoelen en waar ze het geld kunnen vinden. Dit voorkomt stress en onzekerheid tijdens een moeilijke periode.

Door deze stappen te volgen, kun je op een gestructureerde en verantwoorde manier sparen voor je uitvaart, waardoor je gemoedsrust hebt dat alles goed geregeld is zonder dat je afhankelijk bent van een uitvaartverzekering.